Localitatea din România unde fluieră vântul. Pustiită de locuitori, a ajuns cel mai falit loc din țară

de: Cojocaru Cristian
21 05. 2023

Sărăcia din țară nu mai este un lucru care să mai uimească vreun locuitor, aceasta ajungând la cele mai înalte cote în unele locuri. Alfă care este localitatea din România care se află pe primul loc la sărăcie.

În timp ce în marile orașe ale țării, sărăcia nu este atât de vizibilă, românii întrecându-se în achiziții imobiliare și nu numai. În zonele rurale însă, fenomenul te izbește încă de cum intri în comună astfel, sărăcia pare să fie invitată la ea acasă și nu oricum, ci cu onoruri.

Orașele mici, par să le urmeze calea, nemaifiind necesare statistici care să arate ceva ce poate fi văzut cu ochiul liber. În ceea ce privește sărăcia din orașe, pe topul este ocupat de Botoșani, Vaslui, Călărași, Giurgiu, Suceava, Piatra-Neamț, Roman, Focșani, Buzău, Slobozia, Alexandria, Slatina și Drobeta-Turnu Severin.

Motivul pentru care sărăcia „a fost invitată pe ușa din față” în aceste orașe constă într-o infrastructură precară, restructurarea industrială, îmbătrânirea demografică și depopularea din cauza lipsei locurilor de muncă, astfel că foarte mulți oameni au ales să plece în orașele mai mari sau peste hotare.

Localitatea din România clasificată ca fiind cea mai săracă

În urma unui studiu realizat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare a reieșit faptul că o comună din județul Teleorman, Necșești, este cea mai săracă localitate din România. Aceasta nu este singură, alăturându-i-se și comuna Răsuceni – județul Giurgiu, Coroiești –  județul Vaslui, Seaca de Pădure – județul Dolj, Schitu – județul Giurgiu, Danicei – județul Vâlcea, Gogoși – județul Olt, Deleni – județul Vaslui, Toporu – județul Giurgiu și Sălcuța – județul Dolj.

Nici la nivel european nu stăm mai bine, având în vedere că de cele mai multe ori, țara noastră ocupă primele poziții în topurile… negative. Astfel, în ceea ce privește rata sărăciei, România arată un loc fruntaș în acest domeniu cu 25,5%. De asemenea, este și țara în care se întâlnește cea mai mare inegalitate între bogați și săraci din întreaga Uniune Europeană. Surprinzător? Nicidecum!

Cele mai bogate localități din țară

La polul opus însă, din datele Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale reiese faptul că Chiajna, din județul Ilfov este cea mai bogată comună din țară. Acest lucru nu este suprinzător, având în vedere că și în ceilalți ani s-a clasat de fiecare dată, consecutiv, pe prima poziție.

Locul secund este ocupat de comuna Florești din Cluj, care a reușit să ajungă la un buget de peste 80 de milioane de lei, urmată de comuna Miroslava din județul Iași. Locul patru este ocupat de Sânmartin din județul Bihor care se poate lăuda cu venituri de aproximativ 60 de milioane de lei, în timp ce Dumbrăveni din județul Suceava ocupă cea de-a cincea poziție.